Glavni izbornik
Proizvodi
Kataloški program
TabPodesivi okidaći
TabNosači optičkih ciljnika
TabTabSkidajući (Schwenk)
TabTabSkidajući za komb.
TabTabS temeljnim pločicama
TabTabNosač za K31
TabTabWeaver
TabTabOstali
Tab
Weaver šine
TabAlke za remen
TabNosač svjetiljke MAGLITE
TabPribor za čišćenje oružja
TabTabŠipke
TabTabNastavci
TabTabKrpice
TabOstalo
Po narudžbi
Puškarstvo


Posted by Rusan on 2011/1/5 12:19:01 (16954 reads)
Posted by Rusan on 2009/10/5 15:02:36 (5121 reads)

Promjenom zakonske regulative (Zakona o oružju) od 01.09.2007.g. pojednostavljuje se nabava, držanje i korištenje oružja na crni barut koje se puni sprijeda (na necjeloviti metak), tako da su stvoreni uvjeti za intenzivnije bavljenje tom atraktivnom streljačkom disciplinom.


Pojednostavljena procedura nabave i prihvatljive cijene izazvale su veliko zanimanje kako kod strijelaca tako i kod lovaca te kolekcionara oružja. Zakonodavac je ovo oružje smjestio u kategoriju C (isto kao plinsko oružje) za koje nije potrebna nabavna dozvola već samo dokaz o punoljetnosti (osobna iskaznica) te obaveza da se prijavi policiji nakon kupnje (zbog evidencije).

Oružje na crni barut predstavlja oružje niske ofenzivne moći zbog svoga načina punjenja i predstavlja odličan izbor kako za rekreativnog strijelca tako i za one sa većim natjecateljskim ambicijama. U svijetu streljaštvo oružjem na crni barut ima sve više poklonika, a Hrvatska je pridruženi član svijetske federacije strijelaca na crni barut MLAIC-a.

Streljaštvo oružjem na crni barut je sport u kojem strijelci koriste replike ili originale starog oružja koje se puni kroz usta cijevi tj. na necijeloviti metak. Zajedničko svom oružju na crni barut koje se puni sprijeda («prednjače», «arkebuze», «nabijače») predstavlja cijev zatvorena s jedne strane, osim malog otvora za pripalu dimnog baruta pomoću različitih izvora iskre (fitilja, kremena ili kapisle).

Oružje se puni isključivo dimnim (crnim) barutom i olovnim projektilom (kugla ili zrno). Za poboljšanje balističkih svojstava koriste se još razni podmazi za kugle, krpice (koje omogućuju bolje prijanjanje kugle uz stijenku cijevi) i punila koja popunjavaju prostor između baruta i kugle (najčešće kukuruzna krupica). Zanimljivo da ni nakon što je cijeloviti metak (čahura, kapisla, barut, projektil) ušao u sveopću primjenu, od ratne, preko lovačke do sportske, «nabijače» nikada nisu u potpunosti zaboravljene.

Suvremena povijest streljaštva oružjem na crni barut počinje dvadesetih godina prošlog stoljeća kad grupa kolekcionara starog oružja i vrsnih strijelaca u SAD-u organiziraju natjecanja namjenjena isključivo oružju na crni barut. 1971. godine osnovan je MLAIC (Muzzle Loaders Associations International Committee) kao središnja organizacija crnobarutaša. Okuplja 27 nacija, a Hrvatska je u njoj još kao promatrač, zastupljena preko Streljačkog društva Hrvatski arkebuziri. Nažalost odnedavna pokojni Branko Nikolić - Brada ili Blackpowder, jedan od osnivača te udruge, nije više sa svojim Hrvatskim arkebuzirima.


Posted by Rusan on 2009/9/29 12:52:33 (4335 reads)

Izvadak iz Zakona o oružju, kojega je Hrvatski sabor donio na sjednici 1. lipnja 2007. godine

1. Razvrstavanje oružja
Članak 6.

Oružje kategorije C su:
2. reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj

Članak 7.

Oružje iz članka 6. ovoga Zakona se glede prava i obveza vlas­nika oružja razvrstava na:
3. dozvoljeno oružje za koje je potrebna prijava nadležnom tijelu-oružje kategorije C

6. Oružje s obvezom prijavljivanja
Članak 25.

Fizičke osobe starije od 18 godina i pravne osobe smiju bez odobrenja nadležnog tijela, nabavljati i držati oružje kategorije C.
Osobe iz stavka 1. ovoga članka koje nabave oružje kategorije C dužne su ga prijaviti nadležnom tijelu u roku od osam dana od dana nabave.
Za prijavljeno oružje nadležno tijelo izdat će potvrdu.
Ovlašteni trgovac oružjem dužan je o prodaji oružja kategorije C izvijestiti nadležno tijelo u roku od osam dana od dana prodaje oružja.


Posted by Rusan on 2009/7/18 14:38:36 (1755 reads)Adapter za montažu nočnog ciljnika Dedal-540 na prethodno ugrađeni dnevni optički ciljnik na oružju

Sistem brzog stavljanja / skidanja "quick-release" s ručicom, bez ikakvog dodatnog alataAutorizirani zastupnik Dedal uređaja (Biros d.o.o. Varaždin) preporuča upravo ovaj adapter za ugradnju Dedal-a 540

Također izrađujemo adaptere za slične uređaje marki Dipol (DN33), ATN (PS22) itd


MIKRON d.o.o.
Lovački karabini
Oružje na crni barut
Naši distributeri / Zastupstva
Brojač posjeta


E-mail: info@rusan.hr Tel: 049 301 692 Fax: 049 469 445
Zadnja izmjena na stranici: 20.10.2009.